היפופוטם

קריאת טבלת מיוןהיפופוטם מצוי
Hippopotamus - 04.jpg
מצב שימור
נכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חששמצב שימור: פגיע
פגיע (VU)[1]
מיון מדעי
ממלכה:בעלי חיים
מערכה:מיתרניים
על־מחלקה:בעלי ארבע רגליים
מחלקה:יונקים
סדרה:מכפילי פרסה
משפחה:בהמותיים
סוג:היפופוטם
מין:היפופוטם מצוי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Hippopotamus amphibius
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה
Hippo distribution.gif
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
גולגולת של הִיפּוֹפּוֹטָם
היפופוטם רועה בעשביה

הִיפּוֹפּוֹטָם מָצוּי (שם מדעי: Hippopotamus amphibius), בשמו התקני בעברית: בְּהֵמוֹת (נקרא גם סוּס הַיְּאוֹר - מיוונית היפוס (ιππος) - סוס, פוטאמוס (πόταμος) - נהר), יונק אפריקני אוכל-צמחים. ההיפופוטם הוא אחד משני המינים החיים במשפחת ההיפופוטמיים (לצד ההיפופוטם הגמדי), והמין היחיד הקיים בימינו מסוגו (בעבר היו בסוג היפופוטם עוד מינים שחלקם היו קטנים יותר). זהו יונק מימי למחצה, החי בנהרות ובאגמים באפריקה שמדרום לסהרה, לרוב בקבוצות גדולות המונות עד 40 פרטים. במהלך היום הוא נוהג לקרר את גופו באמצעות שהייה במים או בבוץ, ובשעות בין הערביים הוא מגיח מן המים על מנת ללחך עשב. הרבייה וההמלטה עצמה מתרחשות במים, כאשר הזכרים הטריטוריאליים משתלטים על רצועת נהר. בניגוד לאופי פעילותם המימית, פעילותם היבשתית מתאפיינת בסוליטריות (התבודדות) ובסובלנות כלפי היפופוטמים אחרים (הם אינם מחזיקים בטריטוריות על היבשה).

על אף הדמיון החיצוני הקיים בינם לבין החזירים ולבין מכפילי פרסה אחרים, היצורים החיים הקרובים ביותר להיפופוטמים הם הלווייתנאים, כלומר הלווייתנים, הדולפינים והפוקנות. אביהן המשותף של שתי הקבוצות התפצל מסדרת מכפילי הפרסה לפני כ-60 מיליוני שנים. המאובנים הקדומים ביותר של היפופוטמים התגלו באפריקה, והם שייכים לאב הקדמון קניהפוטם (Kenyapotamus) שחי לפני כ-12 מיליוני שנים.

קל לזהות את ההיפופוטם בשל גופו הגדול דמוי החבית, פיו העצום ושיניו הגדולות, גופו חסר-השיער ורגליו הקצרות והשמנות. הוא דומה בגודלו לקרנף רחב-השפה; רק הפילים גדולים ממנו באופן עקבי. למרות מראהו המגושם, מסוגל ההיפופוטם להשיג אדם בריצה בקלות יחסית. בריצה למרחקים קצרים הוא מסוגל להגיע למהירות של 40 קילומטרים בשעה, מהר יותר מאצן אולימפי. ההיפופוטם הוא מבעלי החיים המסוכנים והאגרסיביים ביותר, ונחשב לאחד המסוכנים ביותר באפריקה. מספרם (בתנאי מחיה טבעיים) מוערך בכ-125,000 עד 150,000 פרטים שחיים באפריקה שמדרום לסהרה. האוכלוסיות הגדולות ביותר חיות בזמביה (כ-40,000 פרטים) ובטנזניה (20,000 - 30,000)[2]. היפופוטמים נוספים חיים בגני חיות. הם נמצאים באיום מתמיד בשל הפגיעה בבתי גידול שלהם, וכן מצד ציידים שהורגים אותם באופן בלתי חוקי לשם השגת בשרם, עורם וניביהם.

Other Languages
English: Hippopotamus
Afrikaans: Seekoei
አማርኛ: ጉማሬ
Ænglisc: Nicor
العربية: فرس النهر
مصرى: سيد قشطة
azərbaycanca: Begemot
تۆرکجه: سوآیقیری
беларуская: Бегемот
български: Хипопотам
bamanankan: Mali (bagan)
বাংলা: জলহস্তী
བོད་ཡིག: ཆུ་རྟ།
brezhoneg: Dourvarc'h
català: Hipopòtam
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Ò̤-mā
нохчийн: Бегемот
ᏣᎳᎩ: ᏝᏪᏆ
Cymraeg: Afonfarch
dansk: Flodhest
Deutsch: Flusspferd
Thuɔŋjäŋ: Rɔu
ދިވެހިބަސް: ހިޕޯޕޮޓަމަސް
Ελληνικά: Ιπποπόταμος
eesti: Jõehobu
euskara: Hipopotamo
فارسی: اسب آبی
suomi: Virtahepo
Gaeilge: Dobhareach
Gàidhlig: Each-aibhne
galego: Hipopótamo
ગુજરાતી: હિપોપોટેમસ
hrvatski: Nilski konj
Kreyòl ayisyen: Ipopotam
Bahasa Indonesia: Kuda nil
íslenska: Flóðhestur
日本語: カバ
Basa Jawa: Jaran nil
ქართული: ბეჰემოთი
Адыгэбзэ: Псыфэнд
Kabɩyɛ: Tuduwa
қазақша: Бегемот
kalaallisut: Imermiutarsuaq
한국어: 하마
Latina: Hippopotamus
lingála: Ngubú
latviešu: Nīlzirgs
македонски: Нилски коњ
മലയാളം: നീർക്കുതിര
монгол: Армана
मराठी: पाणघोडा
Bahasa Melayu: Badak air
မြန်မာဘာသာ: ရေမြင်း
नेपाली: जलगैंडा
नेपाल भाषा: लःगय्ँ‌रा
Nederlands: Nijlpaard
norsk nynorsk: Flodhest
Sesotho sa Leboa: Kobu
Diné bizaad: Tééhoołtsódii
português: Hipopótamo-comum
română: Hipopotam
srpskohrvatski / српскохрватски: Nilski konj
Simple English: Hippopotamus
slovenčina: Hroch obojživelný
slovenščina: Veliki povodni konj
chiShona: Mvuu
Soomaaliga: Jeer
српски / srpski: Нилски коњ
Basa Sunda: Kuda nil
svenska: Flodhäst
Kiswahili: Kiboko (mnyama)
தமிழ்: நீர்யானை
తెలుగు: నీటి ఏనుగు
тоҷикӣ: Баҳмут
Tagalog: Hipopotamus
Türkçe: Su aygırı
chiTumbuka: Chigwele
тыва дыл: Бегемот
удмурт: Бегемот
українська: Бегемот звичайний
Tiếng Việt: Hà mã
Winaray: Hippopotamus
中文: 河马
Bân-lâm-gú: Hô-bé
粵語: 河馬
isiZulu: Imvubu