היפופוטם ננסי

קריאת טבלת מיוןהיפופוטם ננסי
היפו ננסי בשבי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: בהמותיים
סוג: היפו
מין: היפו ננסי
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Choeropsis liberiensis
מורטון, 1849
תחום תפוצה
Pygmy Hippopotamus range.jpg
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

היפופוטם ננסי או היפו ננסי (שם מדעי: Choeropsis liberiensis נקרא גם Hexaprotodon liberiensis; השם העברי התקני: בהמות ננסי) הוא יונק גדול, בן למשפחת ההיפופוטמיים, אנדמי ליערות ולביצות במערב אפריקה. אוכלוסיית ההיפו הננסי הגדולה ביותר נמצאת בליבריה, ומכאן שמו המדעי הספציפי ("liberiensis"). הוא אחד משני המינים החיים במשפחת ההיפופוטמיים, לצד ההיפופוטם ("בהמות היאור") הגדול ממנו פי כמה. מכונה לעיתים בטעות היפופוטם גמדי אף שהמונח "גמד" מתייחס למין שעבר גמדות איים.

ההיפו הננסי מותאם היטב לחיים ביבשה, אך בדומה לבן דודו הענק, הוא מימי-למחצה, כלומר מסתמך על קרבה למקור מים על מנת לשמור על לחות עורו ועל קור גופו. התנהגויות מסוימות, כמו הזדווגות והמלטת גורים, עשויות להתרחש במים או ביבשה. ההיפו הננסי הוא בעל חיים מתבודד ופעיל לילה, צמחוני, והוא ניזון מכל שרך, צמח דו-פסיגי, עשב או פרי אשר נקרה בדרכו ביער.

היפו ננסי מפהק ומציג את שיניו

בהיותו נדיר למדי ופעיל לילה, ההיפו הננסי הוא בעל חיים שקשה ללומדו בבר. עד המאה ה-19 הוא לא היה ידוע מחוץ למערב אפריקה. במאה ה-20 הובאו ההיפו הראשונים לגני חיות. ההיפו מתרבה היטב בשבי, ולכן מרבית המחקר אודותיו נעשה בגני חיות. בבר, לעומת זאת, מצבו של ההיפו מזהיר פחות: איגוד השימור העולמי (IUCN) מעריך כי בטבע נשארו פחות מ-3,000 פרטים. האיום העיקרי על אוכלוסיות ההיפו הוא אובדן בתי גידול, שכן היערות מבוראים במהירות, ושטחם מוסב לטובת הקמת חוות. איומים משניים יותר מגיעים מצדם של ציידים, טורפים טבעיים ומלחמות האדם.

Other Languages
brezhoneg: Dourvarc'h korr
Esperanto: Nana hipopotamo
Bahasa Indonesia: Kuda nil kerdil
日本語: コビトカバ
Basa Jawa: Jaran nil cébol
한국어: 피그미하마
Latina: Choeropsis
latviešu: Pundurnīlzirgs
မြန်မာဘာသာ: ရေမြင်းပု
Nederlands: Dwergnijlpaard
srpskohrvatski / српскохрватски: Patuljasti vodenkonj
Simple English: Pygmy hippopotamus
Tiếng Việt: Hà mã lùn
中文: 倭河马
Bân-lâm-gú: É-hô-bé