ערוד

קריאת טבלת מיוןערוד
ערוד
מצב שימור
נכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חששמצב שימור: סכנת הכחדה חמורה
סכנת הכחדה חמורה (CR)[1]
מיון מדעי
ממלכה:בעלי חיים
מערכה:מיתרניים
על־מחלקה:בעלי ארבע רגליים
מחלקה:יונקים
סדרה:מפריטי פרסה
משפחה:סוסיים
סוג:סוס
תת־סוג:חמור
מין:ערוד
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Equus africanus
תחום תפוצה
תפוצת הערוד
  נפוץ כיום
  נכחד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ערוד בסומליה

ערוד (שם מדעי: Equus africanus) הוא מין בתת-סוג חמור, שבסוג סוס.

ערוד הוא חמור הבר האפריקני, גדול מן הפרא - חמור הבר האסייתי, ונבדל ממנו ברגליו המפוספסות בטבעות רוחב חומות כהות. גובה כתפיו 135 ס"מ, ראשו גדול ואוזניו ארוכות. צבעו בקיץ הוא צהבהב-אפור ובחורף צבעו אפור יותר ואילו גחונו נותר בהיר. אחד מתת-המינים של הערוד הוא חמור הבית. לפני כששת אלפים שנה הוא בוית במצרים העתיקה ומאז משמש החמור את האדם.

תפוצה בארץ ובעולם

הערוד היה נפוץ בצפון אפריקה ובמזרחה, אך מרבית הפרטים הושמדו בידי האדם בשל ציד ועל ידי הכלאה עם חמור הבית וכיום נותרו רק קבוצות בודדות שעדיין מתקיימות בדרום מזרח מצרים ובאתיופיה. בישראל היה הערוד נפוץ כנראה באזורי מדבר.

ביו בעלי החיים המקראיים שחיו בערבות ים המלח עד הדורות האחרונים היה גם הערוד, אבי החמור הביתי הדומה לגזע החמורים העדין ביותר. בתקופת התלמוד היה, כנראה, מצוי הרבה בארץ ישראל. זאת יש ללמוד מן ההלכות : "החמור והערוד, אעפ"י שדומין זה לזה, כלאיים זה בזה" (משנה כלאיים מ"ח, ה"ו). "מאימתי קורין את שמע בשחרית? - משיכיר בין תכלת ללבן... ר' עקיבא אומר:"בין חמור לערוד" (ב. ברכות ט', ע"ב).[2].[3]

כיום יש כ-500 ערודים בעולם ומתוכם כ-130 בגני החיות תחת גרעין רבייה בשל סכנת ההכחדה החמורה בה הם נמצאים (CR).

Other Languages
አማርኛ: አውሬ አህያ
aragonés: Equus africanus
azərbaycanca: Afrika eşşəyi
brezhoneg: Azen gouez
čeština: Osel africký
español: Equus africanus
Nordfriisk: Echt eesel
magyar: Vadszamár
italiano: Equus africanus
lietuvių: Afrikinis asilas
Bahasa Melayu: Keldai Liar Afrika
Nederlands: Wilde ezel
русский: Дикий осёл
srpskohrvatski / српскохрватски: Afrički divlji magarac
slovenčina: Somár africký
українська: Дикий віслюк
Tiếng Việt: Lừa hoang châu Phi
Winaray: Equus asinus
中文: 非洲野驴