פרא

קריאת טבלת מיוןפרא
פרא
מצב שימור
נכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חששמצב שימור: קרוב לסיכון
קרוב לסיכון (NT)[1]
מיון מדעי
ממלכה:בעלי חיים
מערכה:מיתרניים
על־מחלקה:בעלי ארבע רגליים
מחלקה:יונקים
סדרה:מפריטי פרסה
משפחה:סוסיים
סוג:סוס
תת־סוג:חמור
מין:פרא
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Equus hemionus
‏פלס, 1775
תחום תפוצה
Equus hemionus map.png
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הפרא (שם מדעי: Equus hemionus), המכונה גם חמור הבר האסיאני, הוא מין בתת-סוג חמור. הפרא דומה לקיאנג, חמור הבר הטיבטי, וקטן במידתו מהערוד, חמור הבר האפריקני. צבע פרוותו חום בהיר-אפרפר. צבעי בטנו, שולי פיו, אחוריו והצד הפנימי של רגליו לבנים.

בפרא ידועים כיום ובעבר ששה תת-מינים:

בעבר סיווגו את הקיאנג, חמור הבר הטיבטי, כתת-מין של הפרא, אך כיום הוא נחשב למין נבדל ממנו.

מאפיינים

הפרא חי בעדרים קטנים בערבות אסיה.

מקום מחיה אופייני: נוף פתוח במדבר, נחלים עתירי צומח עשבוני ושיחי, עם מקורות מים קבועים.

אורך ההיריון הוא 13 חודשים והנקבות ממליטות בממוצע אחת לשנתיים, אם כי קיימים גם מקרים בהם הנקבה מתעברת שוב מיד לאחר ההמלטה. העייר יונק מאמו כ-10 חודשים וממשיך להיות תלוי בה עוד כחודשיים לאחר מכן. בגיל שנתיים עוזב העייר את העדר ומצטרף לעדר הזכרים. הנקבה הצעירה נשארת תמיד בעדר אמה.

כסותו של הפרא מתאימה למדבריות אסיה בהם שוררים חום בקיץ וקור בחורף. בחורף הוא מגדל שיער חום עבה וצפוף ובקיץ שערו הופך לקצר ובהיר.

בעבר נחשבו הפראים לבעלי מבנה חברתי של הרמון הדומה לסוסים[2] אך מחקרים מתקדמים יותר בארץ ובעולם הראו כי הפראים חיים במבנה חברתי אשר נקרא fission-fusion במבנה זה הנקבות חיות בקבוצות אשר משתנות בגודלן באופן קבוע ומרכובת מנקבות בעלות צאצאים ונקבות ללא צאצאים. הזכרים יכולים להיות בעדרי רווקים או סוליטריים ואז הם נחשבים דומיינטיים ובעלי טריטוריות[3][4].

מחקרים חישוביי וגנטיים על אוכלוסיית הפראים בארץ הראו כי הזכר הדומיננטי הוא בעל הגישה העיקרית לנקבות וכי שלטונו נמשך מספר שנים[5]. הקרבות בין הזכרים אכזריים מאד וזכרים אף עלולים לאבד חלק מזנבם או חלקים מאוזניהם, בנוסף אין זה נדיר לראות פראים בעלי צלקות על צווראם. הפראים נלחמים בפרסות ובשיניים, כשכל אחד מנסה לנשוך את צוואר יריבו.